De grote olifant

02-11-2022

In landen waar ze olifanten trainen voor hun zware werk gebruiken ze een hele gemakkelijke en effectieve methode om ervoor te zorgen dat de olifant niet wegloopt. Als de olifant nog een baby is, binden ze hem vast aan een boom met een touw om zijn poot. Hij probeert een aantal keer om te ontsnappen, maar leert al snel dat hij niet weg kan. Zijn lichaam en zijn geest raken gewend aan het touw om zijn poot.

De olifant groeit en wordt groter en groter. Ze binden hem nog steeds vast aan de boom. Omdat de olifant gewend is aan het touw om zijn poot, probeert hij al lang niet meer te ontsnappen. Wij weten natuurlijk allemaal dat hij sterk genoeg is om zich los te trekken. Maar de olifant zal dit niet doen, want hij heeft leren geloven dat dat niet kan. Ook al kan het wel... hij gelooft TOCH dat het niet kan.

Bron: https://www.inspirerendeverhalen.nl/2013/04/de-kleine-olifant.html Dit is een bekend, de oorspronkelijke auteur of verteller is niet terug te vinden of onbekend.

Uitnodiging tot zelfreflectie

- Het touw is geen 'beperking', maar de olifant ervaart dit wel als een beperking. Wat ervaar jij als een beperking, terwijl het eigenlijk geen beperking is.

- Rond welk thema ben jij 'De grote olifant aan de kleine boom?'